Skip to content

Wat is vitaliteit?

Wat is vitaliteit?

Bij IVVO hebben we het altijd over vitaliteit, maar wat is het nou precies? Letterlijk vertaalt vanuit het Latijn betekent het ‘’de energie om te leven’’. Vitaliteit is de gezonde, geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand dat leidt tot energie om te leven. Als al deze factoren goed in balans zijn spreken we van een vitaal persoon. We leggen je in dit artikel graag uit waarom het zo belangrijk is om vitale medewerkers te hebben.

Vaak wordt een vitaal persoon verward met iemand die vaak sport of heel gezond eet. Natuurlijk is dit een onderdeel van vitaliteit, maar iemand die vaak sport of gezond eet is niet altijd vitaal. Vitaliteit draait namelijk ook om of je jezelf fit genoeg voelt, voldoende gemotiveerd bent om doelen te stellen, zingeving kunt ervaren en of je in staat te bent om terug te veren tijdens moeilijke momenten.

Vitaliteit op werk

Iemand die vitaal is gaat beter door het leven op alle vlakken. Dit levert dus ook een bijdragen aan jouw organisatie. In onze blog ‘Wat levert vitaliteit op?’ lees je waarom het zo belangrijk is om als organisatie je bezig te houden met dit thema. Een werknemer die goed in zijn vel zit en fit is, zal bijvoorbeeld minder snel griep krijgen of langdurig verzuimen vanwege psychische klachten.

Als bedrijf kan je dus investeren in vitaliteit door je bezig te houden met de thema’s voeding, beweging en goed voor jezelf zorgen. Het gaat dus niet alleen om het fysieke gedeelte, maar ook echt om het mentale stukje. Alle factoren moeten goed in balans zijn om vitaal in het leven te staan.

 

Aan de slag

Bedenk samen met jouw collega’s wat vitaliteit voor jullie is en hoe dit kan bijdragen aan de organisatie. Wij helpen je graag om jouw medewerkers vitalter en veerkrachtiger te krijgen. Benieuwd hoe wij aan de slag gaan? Lees het in onze Bouwbedrijf Vrolijk hebben geholpen.