24 nov '21

Wat betekent veerkracht?

Bij IVVO hebben we het vaak over veerkracht, maar wat is het nou precies? Veerkracht is het vermogen om jezelf weer op te pakken na een moeilijke gebeurtenis, trauma of pijnlijke ervaring. Belangrijk voor jou, jouw medewerkers én jouw organisatie. We leggen je in dit artikel graag uit waarom!
Man jogt in park

Veerkracht

In staat zijn om je aan te passen wanneer er iets heftigs gebeurt, lijkt soms onmogelijk te zijn. Toch stellen we ons in staat om mechanismen te ontwikkelen voor bescherming tegen ervaringen die overweldigend kunnen zijn. Daarnaast helpt het ons om evenwicht in ons leven te behouden én het beschermt tegen ontwikkeling van bepaalde gezondheidsproblemen. Kortom, veerkracht zorgt voor een goede balans. De niveaus van veerkracht zullen gedurende ons leven veranderen en blijven ontwikkelen. Op het ene moment zal je merken dat je iets minder goed kan handelen dan anderen. Anderzijds kan je verbaasd zijn over jezelf dat je een moeilijke gebeurtenis juist goed aankan.

Waarom is veerkracht voor jouw organisatie belangrijk?

Zoals bekend zijn veerkrachtige medewerkers belangrijk voor jouw organisatie. Een medewerker die goed kan omgaan met tegenslag, of dit nou op privégebied of op werkvlak is, heeft betere concentratie waardoor de prestatie ook beter wordt. Deze werknemer heeft minder last van ziektes, voelt zich meer betrokken bij de organisatie en dit alles zorgt voor minder kosten.

In ons artikel ‘Wat levert vitaliteit op?’ geven we uitleg over deze voordelen op de werkvloer. Veerkracht is dus zowel voor jouw medewerkers als voor jouw organisatie belangrijk. Wil je weten hoe veerkrachtig jouw organisatie is? Neem gerust contact met ons op en we vertellen je graag meer!